یکی از زیرمجوعه های کانون وکلا، اداره معاضدت کانون وکلای دادگستری است. این مجموعه در سال ۱۳۱۶ با هدف حمایت از افرادی که بضاعت کافی برای گرفتن وکیل در پرونده های قضایی را ندارند تشکیل شد. در نتیجه قشر کم درآمد جامعه با مراجعه به این اداره می توانند برای پرونده های قضایی خود از وکیل رایگان بهره مند شوند.
همانطور که دراصل ۳۵ قانون اساسیآمده:
در همه دادگاه ها طرفین دعوا حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند، باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد. در این مقاله قصد داریم با معرفی وکیل رایگان و شرایط گرفتن آن آشنا شویم. با ما همراه باشید.
وکیل به کسی می گویند که با قوانین حقوقی و قضایی به خوبی آشناست و از طرف شخص حقیقی یا حقوقی که موکل نام دارد، پس از امضای عقد وکالت نامه که بین وکیل و موکل امضا می شود، مامور می شود تا مشکلات و امور پرونده ی موکل خود را حل و پیگیری نماید. وکیل رایگان حرکت مثبتی از سوی قانون برای افراد بی بضاعت در جهت ایجاد و توازن عدالت می باشد.
وکالت مطلق چیست؟ وکالت مطلق یعنی موکل، شخصی را برای تمام امور، حتی امور اداری و مالی، وکیل خود قرار دهد.
وکالت مقید چیست؟وکالت مقید یعنی وکیل فقط در مورد مشخصی که موکل تعیین می کند می تواند دخالت کند.
وکیل تسخیری مخصوص امور کیفری است. در امور کیفری وجود وکیل در دادگاه برای دفاع از متهم لازم و ضروری است. هنگامی که شخصی بضاعت و توانایی مالی نداشته باشد می تواند از دادگاه تقاضای وکیل کند. سپس در صورت تشخیص و تایید دادگاه برای بضاعت نداشتن متهم، از بین وکلای حوزه قضایی و یا از نزدیک ترین حوزه قضایی، وکیلی برای متهم انتخاب می شود. علاوه بر آن اگر وکیل درخواست حق الوکاله کند دادگاه آن را از بودجه ی دادگستری پرداخت خواهد کرد.
بر اساس تبصره های ماده ۱۸۶ قانون قضایی شرایط گرفتن وکیل تسخیری به شرح زیر است:
همانطور که گفتیم وکیل رایگان دو نوع است، وکیل تسخیری و وکیل معاضدتی. با توجه به نوع دعوی که می تواند کیفری یا حقوقی باشد، وکیل تسخیری برای امور کیفری و وکیل معاضدتی برای امور حقوقی و مدنی از سوی قانون گذار تعیین می گردد.
ماده ۲۴ قانون وکالت در این خصوص می گوید: <<کسانی که قدرت تادیه حق الوکاله ندارند می توانند از کانون وکلا تقاضای معاضدت نمایند، مشروط به اینکه دعوا با اساس و راجع به شخص تقاضاکننده باشد. طرز تقاضا و سایر شرایط لازمه برای معاضدت قضایی را وزارت عدلیه به موجب نظامنامه معین خواهد نمود.>>
در نتیجه کانون وکلا پس از بررسی شرایط تقاضاکننده، در صورت تایید شرایط وی برای گرفتن وکیل معاضدتی، وکیل به او معرفی خواهد کرد. وکیل معاضدتی نمی تواند پرونده را رد کند و حق الوکاله ایشان در صورتی که موکل محکوم له واقع شده(کسی که حکم له نفع او صادر می گردد) و یا محکوم به(چیزی که دادگاه حکم داده است) قابل وصول باشد از آنچه از طرف محکوم علیه(کسی که حکم علیه او صادر شده است) وصول خواهد شد، پرداخت می شود. در غیر این صورت بر اساس ماده ۲۳ قانون وکالت، حق الوکاله وکیل معاضدتی توسط کانون وکلا از بودجه ای که به دادگستری برای وکلای تسخیری و معاضدتی تعلق می گیرد پرداخت می شود.
علاوه بر آن همانطور که طبق شرایط فوق، وکیل مستحق دریافت حق الوکاله نیست، مکلف به الصاق و ابطال تمبر مالیاتی بر روی وکالتنامه هم نخواهد بود، زیرا وکیل رایگان از شمول ماده ۱۰۳ قانون مالیات های مستقیم که وکیل را مکلف به پرداخت مالیات از طریق ابطال تمبر مالیاتی کرده است مستثنی می باشد.
امروزه به دلیل و پیشرفت تکنولوژی بسیاری از افراد به کسب و کار آنلاین روی آورده اند که وکلا هم از این مجموعه مستثنی نیستند. برخی از وکلای آنلاین به طور رایگان به متقضایان مشاوره می دهند و به بررسی پرونده آن ها می پردازند که به این دسته از وکلا، وکیل آنلاین چت رایگان می گویند. با پیوستن وکلای آنلاین به فضای مجازی، این امکان برای افراد به وجود آمده است که ۲۴ ساعته و در هر ساعت از شبانه روز بتوانند با وکیل آنلاین خود ارتباط برقرار کرده و از مشاوره ی لازم در جهت حل مشکل و پرونده بهره ببرد. این نوع مشاوره معمولا از طریق فضای مجازی و چت یا به صورت تلفنی انجام می شود. اگر شما هم به دنبال
وکیل رایگان قوه قضائیه همان وکیل معاضدتی است که بدون دریافت حق الوکاله از موکل به او در زمینه ی حقوقی و قضائی مشاوره حقوقی رایگان می دهد.
برای تقاضای وکیل رایگان، شخص متقاضی ابتدا باید به اداره ی معاضدت کانون وکلای دادگستری یا کارشناسان قوه قضاییه درخواست دهد. در صورتی که وی حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را دریافت کرده باشد، طبق ماده ۵۱۳ قانون آیین دادرسی مدنی حکم اعسار کفایت می کند و درخواست وی برای گرفتن وکیل معاضدتی توسط کانون وکلا و کارشناسان قوه قضائیه پذیرفته می شود و وکیل به او معرفی می گردد. وکیل بانکی، وکیل ثبتی،
اگر متقاضی نخواهد یا نتواند حکم اعسار از هزینه دادرسی را دریافت کند، باید علاوه بر رونوشت مدارک دعوا، مدارکی هم مبنی بر عدم توانایی پرداخت حق الوکاله ارائه دهد که این مدارک شامل تصدیق معتمدان محلی یا نیروی انتظامی محل اقامت وی می باشد. یعنی چند شاهد به عدم بضاعت مالی او شهادت دهند. همچنین اگر متقاضی قبلا وکیل داشته است، وکیل قبلی هم با دادن شهادت می تواند عدم بضاعت مالی وی را تایید کند. سپس مرکز کانون وکلا می تواند در مورد درخواست مطرح شده از سوی متقاضی تحقیق کند و در صورت نیاز به توضیحات و مدارک بیشتر، از طریق نامه و یا اخطاریه او را احضار کند.
در صورتی که عدم صلاحیت متقاضی برای دریافت وکیل معاضدتی اعلام شود و تشخیص دهند که استطاعت مالی برای پرداخت حق الوکاله را دارد درخواستش را رد خواهد کرد. بعد از آن متقاضی تا ۱۰ روز فرصت دارد شکایت خود را به هیئت مدیره کانون وکلا مبنی بر رای صادر شده اعلام کند. اما باید بدانید که رای هیئت مدیره راجع به این موضوع قطعی و غیرقابل اعتراض است.
وکلای رایگان قوه قضائیه مانند تمام وکلایی که حق الوکاله دریافت می کنند خود را در قبال موکل و پرونده ای که باید به حل آن بپردازند مسئول می دانند و تمام تلاش خود را در جهت حل آن به کار می گیرند. در نتیجه این دیدگاه که اغلب مردم تصور می کنند چون وکیل رایگان حق الوکاله ای دریافت نمی کند و برای پیشبرد و حل پرونده تلاش نمی کند کاملا اشتباه است.
علاوه بر آن تمامی وکلای معاضدتی و رایگان از بین وکلای رسمی دادگستری انتخاب می شوند که همه ی آن ها دارای پروانه وکالت معتبر هستند. همچنین بر اساس ماده ۴۶ آیین نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری، واگذاری پرونده معاضدتی به کارآموزان وکالت و یا وکلایی که پروانه ی وکالت آن ها در حالت تعلیق بوده و یا باطل شده است ممنوع می باشد. پس وکیل رایگانی که از سوی اداره ی معاضدت کانون وکلا انتخاب می شود از اعتبار کافی و لازم را دارد.
وکیل رایگان - مشاوره وکیل تلفنی رایگان 24 ساعته و شبانهروزی
وکیل ,رایگان ,پرونده ,کند ,مشاوره ,حقوقی ,وکیل رایگان ,وکیل معاضدتی ,می شود ,حق الوکاله ,گرفتن وکیل ,مشاوره حقوقی رایگان ,کانون وکلای دادگستری ,معاضدت کانون وکلای
درباره این سایت